- 125 ml plnotučného mléka Tatra
- 125 ml bílého jogurtu
- 430 g hladké mouky
- 8 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 30 g sádla nebo másla Tatra
- kmín, mák nebo sezam na posyp
Domácí housky
Ingredience
Postup
- Nejprve si připravte náhradu za podmáslí – smíchejte mléko a jogurt v poměru 1:1.
- V míse smíchejte mouku se sušeným droždím a cukrem. Po okraji přisypte sůl, znovu lehce promíchejte a přidejte mléčnou směs.
- Promíchejte, přidejte vybraný tuk a vypracujte hladké těsto. To poté vyválejte na pomoučené ploše do placky, kterou rozdělte na osm dílků (trojúhelníků).
- Každému trojúhelníku ohněte špičku nejdelšího vrcholu dovnitř, smotejte a vyválejte na váleček dlouhý cca 40 cm. Prstem si lehce naznačte třetiny a poté váleček zamotejte do houstičky (z jednoho pramene) podle návodu ve videu na odkaze https://pin.it/1LvUtkw.
- Lehce zastříkněte vodou a nechte kynout asi 15 minut pod potravinářskou fólií (takto neoschnou).
- Odkryjte, znovu zastříkněte vodou, ozdobte a poté pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova, asi 15 minut. Po vytažení z trouby opět lehce zastříkněte vodou.
TIP: Pokud nemáte jogurt, můžete na vytvoření náhrady podmáslí použít i šťávu z citronu (v poměru 1 hrnek mléka a 1 lžíce šťávy). Smíchejte a nechte pár minut odstát.